locatoare de trasee conducte si cabluri ingropate

Sectiune specializata pe dezvoltarea proiectelor

Moderatori: virgil.pascu, eduard.stan, administrator

locatoare de trasee conducte si cabluri ingropate

Mesajde Alin Anchidin » Joi Apr 28, 2011 10:09 am

LOCALIZAREA TRASEULUI



La baza tehnologiei din locatoarele de trasee moderne, care este denumită localizarea câmpului magnetic, stă câmpul electric alternativ care se formează împrejurul oricărui traseu metalic.
Această tehnologie este bazată pe principiul generator / receptor. Există două versiuni de bază ale acestui principiu: localizarea pasivă şi cea activă.
Localizarea pasivă detectează semnalele care sunt deja existente pe cablu sau pe conductă, fără a avea nevoie de o excitare din partea sistemului de localizare. Acestea pot fi semnale de 50 Hz, semnale radio sau de protecţie catodică (CCP). Aceste semnale au o formă concentrică de jur împrejurul cablului sau al conductei. Această metodă necesită ca obiectul de localizat să fie lung, metalic şi legat la pământ la ambele capete, întrucât altfel nu se poate crea o buclă de semnal. Cablurile de energie active generează un semnal de 50 Hz şi utilizează celelalte cabluri şi linii adiacente drept conductori de retur către punctul de plecare. Semnalele radio între 15 şi 23 kHz sunt generate de emiţătoarele radio de unde lungi şi utilizează deasemenea cablurile şi liniile înconjurătoare drept conductori de retur.
Semnalele Radio sunt transmise de emiţătoarele de unde lungi şi sunt recepţionate "natural" de liniile metalice. (Setare pasivă “Radio” pe receptor).
Acest gen de semnal radio poate fi găsit pe majoritatea cablurilor şi liniilor metalice.
O altă posibilitate de localizare pasivă o reprezintă semnalul de Reţea care poate fi găsit pe aproape toate cablurile active îngropate sau pe conductorii metalici adiacenţi acestora.
Pentru localizare activă, un generator induce un semnal artificial pe cablu. Aceasta înseamnă că vom putea identifica exact conductorul, traseul lui şi să-i măsurăm cu acurateţe adâncimea. Există metode diverse de cuplare în cazul în care cablul este greu accesibil sau inaccesibil, sau în cazul în care este un cablu activ.
Este uşor să accesăm cablul sau conducta pe care dorim să o localizăm? Dacă da, atunci ataşaţi crocodilul roşu al generatorului la cablul deconectat şi utilizaţi crocodilul negru pentru a face o conexiune la pământ printr-un ţăruş de împământare sau printr-un alt obiect metalic legat la pământ din apropiere.
NOTĂ: Cu cât împământarea este mai bună, cu atât va fi mai exactă localizarea!
O altă metodă foarte simplă şi utilizată adeseori este de a ne conecta cu un cleşte inductiv, caz în care de exemplu cablul de localizat poate rămâne activ.
Dacă nu aveţi acces la traseu, puteţi utiliza cuplarea inductivă cu antena integrată. După o prelocalizare pasivă, puneţi generatorul pe pământ, pe deasupra traseului, aşa cum se arată în imaginea alăturată. Generatorul induce un semnal activ de 33 kHz. Asiguraţi-vă că receptorul este la cel puţin 15 m distanţă de generator, altfel este posibil să primiţi majoritatea semnalului direct de la generator, prin recepţie directă. Prin intermediul unui filtru de reţea puteţi transmite semnalul şi prin intermediul unei prize de alimentare sau printr-o priză telefonică.
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

REGULI PT DETERMINAREA POZITIEI UNUI CONDUCTOR

Mesajde Alin Anchidin » Joi Apr 28, 2011 10:10 am

REGULI PT DETERMINAREA POZITIEI UNUI CONDUCTOR



Pentru a putea determina poziţia şi orientarea unui conductor metalic atunci când localizaţi trasee ale utilităţilor, învăţaţi şi aplicaţi următoarele reguli:

1) Ţineţi întotdeauna receptorul în faţa dumneavoastră, într-o poziţie verticală şi cât mai apropiat posibil de pământ.

2) Atunci când receptorul este adus exact pe deasupra conductorului metalic se măsoară un maxim de semnal. Dacă deplasaţi receptorul în laterala liniei fără a-l roti în plan orizontal, semnalul va scădea proporţional cu deplasarea.

3) Alinierea receptorului relativ la orientarea liniei (antena fiind punctul de plecare al alinierii) are următoarele efecte asupra intensităţii semnalului recepţionat:

Receptorul aliniat cu linia - intensitate maximă a semnalului

Receptorul în unghi drept cu linia - intensitate minimă a semnalului
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

Cercetarea terenului

Mesajde Alin Anchidin » Joi Apr 28, 2011 10:11 am

Cercetarea terenului



Cercetarea terenului este necesară întotdeauna atunci când informaţiile despre locaţia şi orientarea conductorilor metalici dintr-un plan sunt inexacte sau inexistente (de ex. înainte de a începe lucrări de excavaţii).
Va trebui folosită o abordare sistematică în cercetarea terenului pentru localizarea conductorilor necunoscuţi.
Cercetarea terenului va trebui făcută mai întâi în modurile pasive: REŢEA şi RADIO. Dacă cercetaţi un teren , schimbaţi poziţia acestuia cel puţin cu un metru şi cu 90 de grade după prima baleiere a terenului şi mai faceţi o cercetare în acelaşi fel.
Păstraţi mereu o distanţă de minim 15 m între generator şi receptor.

Urmaţi paşii de mai jos când cercetaţi un teren pentru descoperirea conductorilor metalici:

1) Configuraţi generatorul aşa cum se descrie în "Localizarea traseului | Localizare activă".

2) Apăsaţi butonul On/Off pentru a porni receptorul.

3) Selectaţi modul de lucru .

4) Străbateţi locaţia de cercetat . Când faceţi aceasta, reglaţi sensibilitatea receptorului după nevoie, dacă intensitatea semnalului este prea mică sau prea mare.

5) Atunci când localizaţi o linie, rotiţi receptorul (în jurul propriei axe). Făcând aceasta puteţi determina punctul în care semnalul este cel mai puternic şi în acest fel puteţi determina direcţia traseului. Marcaţi locul şi direcţia traseului pe pământ.
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

[b]Pierderea semnalului[/b]

Mesajde Alin Anchidin » Joi Apr 28, 2011 10:13 am

Pierderea semnalului



Motive pentru pierderea semnalului:

- Curburi ale traseului

- Branşamente

- Modificări în adâncime ale traseului

- Deteriorarea (ruperea) sau capătul traseului
Ultima oară modificat de Alin Anchidin pe Joi Apr 28, 2011 10:15 am, modificat 1 dată în total.
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

[b]Procedura[/b]

Mesajde Alin Anchidin » Joi Apr 28, 2011 10:14 am

Procedura



Cum se procedează:

1)Marcaţi locul în care s-a pierdut semnalul.

2)Deplasaţi-vă circular de jur împrejurul acelui loc, pe o rază de circa un metru. Această metodă vă permite să localizaţi uşor curburile şi branşamentele traseului localizat.

3)Dacă nu obţineţi rezultate în acest mod, creşteţi sensibilitatea şi repetaţi mişcarea circulară. În acest fel puteţi determina modificări ale adâncimii de pozare ale traseului localizat.

Dacă nici aşa nu obţineţi rezultate, este probabil pentru că aţi ajuns la capătul traseului.
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

SFAT

Mesajde Alin Anchidin » Joi Apr 28, 2011 10:14 am

SFAT



Următoarele cauze ar putea determina ca recepţia semnalului să devină improprie sau să genereze interferenţe.

Dacă sunteţi foarte aproape de:

Cabluri de înaltă tensiune

Componente cu armături

Şine de cale ferată


vă recomandăm să transmiteţi un semnal în linia de localizat utilizând o frecvenţă activă!
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

[b]Localizarea conductelor [/b]

Mesajde Alin Anchidin » Joi Apr 28, 2011 10:22 am

Localizarea conductelor



Localizarea conductelor

Principale materiale din care se pot executa reţele exterioare pentru distributia apei sunt :
-tuburi şi piese de legătură din fontă de presiune ;
-tuburi din azbociment (sunt interzise);
-tuburi din beton armat precombinat ;
-ţevi din oţel ;
-ţevi din PVC rigid de tip G (rezistente la presiune) ;
-ţevi din polietilenă PEHD
Materialele care au prezentat numeroase avarii în exploatare (de ex. oţelul), materiale care au fost interzise (azbocimentul) sau materiale care se montează mai dificil au fost înlocuite cu materiale moderne din fontă ductilă şi polietilenă.
Importanţa deteminării liniei conductelor şi a branşamentelor (traseul conductelor şi a branşamentelor) este foarte mare în activitatea de prelocalizare şi localizare cât mai exactă a un defect.
Activitatea de depistare a pierderilor de apă se bazează pe următoarele aspecte :
-cunoaşterea traseului conductei şi a branşamentelor
-cunoaşterea materialului şi diametrului conductei şi a branşamentelor
Aceste date sunt introduse în corelatorul de zgomote care în funcţie de datele introduse calculează distanţa şi indică locul spărturii.Apoi cu ajutorul microfonului de sol (urechea electronică) se ascultă deasupra conductei în locul indicat de corelatorul de zgomote.
Pentru a cunoaşte localizarea conductelor se foloseşte aparatul de localizat trasee cabluri şi conducte metalice îngropate, aparat bazat pe sistem generator-receptor. Principiul de localizare se bazează pe faptul că în jurul unui conductor (un cablu sau o conductă metalică) străbătut de un curent electric se generează un câmp electromagnetic. Extinderea şi intensitatea acestui câmp se determină cu ajutorul unei bobine da căutare şi a unui receptor adecvat. Evaluarea câmpului localizat serveşte apoi pentru determinarea traseului conductorului .
Modalităţi de conectare :
-direct galvanic, localizeazã câmpul electromagnetic indus de generator
-cu cleşte inductiv,
-inductiv cu antenă internă
Emiţătorul furnizează cablului o tensiune alternativă modulată care generează un câmp electric în jurul acestuia. Receptorul are o bobină care este plasată în imediata apropiere a conductorului electric, liniile de flux trecând prin bobină direct în receptor.
În bobină se produce o tensiune mică măsurată de către receptor şi afişată pe display.
Pentru a putea face o detecţie a unei conducte trebuie să îi cunoşti traseul, lungimea, materialul, etc.
Noile conducte din PEHD, PVC, fontă ductilă sunt sau ar trebui să fie prevăzute cu fir de detecţie (fir trasor cu inserţie metalică). Importanţa firului pentru localizarea conductelor nemetalice este foarte mare.
Mergând la recepţionarea lucrărilor noi de conducte şi branşamente am observat că în cele mai multe cazuri aceste conducte nu poti fi detectate (fir întrerupt, fir existent dar foarte subtire, fir prelungit cu alt fir prin legare directă fără dezizolare, etc). Branşamentele nu au nici un fir prevăzut.
Firul de detecţie se mai întrebuinţează şi în cazul în care se doreşte localizarea unei conducte pentru extinderi, montări vane, branşamente noi, predări de amplasament pentru diverse firme care urmeaza să sape.

CONCLUZII :
-fiecare conductă nemetalică şi metalică (Fonta ductilă este îmbinată cu inele din cauciuc nelăsând detecţia semnalului) trebuie să fie prevăzută cu fir trasor
-firul trasor trebuie să aibe o grosime minima de 0,3mm , să fie din cupru
-legăturile dintre bucăţile de fir trebuie să fie făcute dezizolând firele şi legându-le între ele
-se recomandă ca firul trasor să aibe contact cu pământul ( să fie dezizolat şi să se facă legătura la hidranţi, să se introducă un cui(metal) aproximativ din 200m în 200m legând firul şi făcânt înpământarea,firul de la branşamente să fie legat cu firul de pe conducte lăsând îmbinarea dezizolată ca înpământare)
-firul ar trebui să fie poziţionat pe conductă(legat de conductă cu scoci) pentru a putea utiliza şi metoda de redare a adâncimii conductei
-există situaţii în care detectarea firului se poate realiza chiar dacă nu sunt îndeplinite situaţiile de mai sus,(de ex.într-o zonă în care nu există gospodărie subterană(cabluri,ţevi,etc)
-fiecare lucrare nouă trebuie să fie verificată dacă firul este introdus corespunzător şi poate să fie util localizarii traseului conductei
-dirigintele de şantier,constructorii,etc. trebuie să cunoască importanţa firului şi modul lui de funcţionare

Am făcut urmatorul experiment:

-am întins un fir de 50m lungime,din cupru gros de 0,3mm
-am făcut legătura galvanică la fir , celalalt capăt fiind ţinut în aer
-am generat o frecvenţă pe fir şi am încercat să îl găsim cu receptorul
-atâta timp cât firul nu avea legătură cu pământul firul nu a putut fi depistat chiar la o distanţă de 1cm
-când am făcut legătura la pământ firul s-a putut localiza făra probleme


Exista aparate eficiente capabile să localizeze conducte nemetalice?


Există soluţii alternative la firul de detecţie dar unele sunt mai scumpe iar altele imprecise:

*Markerii pentru marcarea electronicã şi localizarea traseelor utilitãţilor îngropate
*Radar de penetrare a solului
*Inflarosu
*Metoda veche dar utilă în unele cazuri, cand cu ajutorul a doi electrozi se poate determina dacă există o conductă ingropată


Indiscutabil, activitatea de detecţie a reţelelor de utilităţi este necesară şi previne apariţia unor probleme majore în şantiere, mai ales în cazurile în care planurile de reţele nu corespund cu realitatea, nu mai există sau nu au fost actualizate.

Tehnica de localizare a utilităţilor subterane este foarte dezvoltată în Statele Unite unde fiecare stat are un aşa-numit serviciu Call Before you Dig care oferă servicii actualizate despre locaţia utilităţilor.Având aceste informaţii se pot evita accidentele de muncă din timpul excavaţiilor precum şi avariile rezultate.

Sper ca pe viitor să putem înfiinţa şi în România o asociaţie care să ofere astfel de informaţii în fiecare judeţ, deoarece s-ar reduce costurile cu repararea avariilor cauzate şi de asemenea nu ar mai exista accidente de muncă care să cauzeze invalidităţi sau chiar decese.

Cel mai normal ar fi să se introducă o lege prin care orice operaţie de excavaţie să nu se realizeze fără un proces de detecţie preliminar şi fără a oferi un plan de situaţie.

Alin Anchidin
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara


Înapoi la Proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron