Pierderi de apa

Sectiune specializata pe dezvoltarea proiectelor

Moderatori: virgil.pascu, eduard.stan, administrator

Pierderi de apa

Mesajde virgil.pascu » Lun Ian 31, 2011 4:08 pm

Topic dedicat proiectului pentru pierderile de apa !
...ne naştem, trăim şi murim...
Avatar utilizator
virgil.pascu
nou printre noi
 
Mesaje: 9
Membru din: Mie Ian 19, 2011 2:18 pm

FIRUL TRASOR pentru localizarea traseului conductelor nemeta

Mesajde Alin Anchidin » Mar Feb 01, 2011 7:19 am

FIRUL TRASOR pentru localizarea traseului conductelor nemetalice

Importanta firului pentru localizarea conductelor nemetalice este foarte mare.
In noiembrie 2009 la concursul de la Timisoara am propus o tema legata de firul de detectie.

Pt a putea face o detectie a unei conducte trebuie sa ii cunosti traseul,lungimea,materialul.etc.
Noile conducte din PEHD sunt sau ar trebui sa fie prevazute cu fir de detectie(fir trasor cu insertie metalica).
Noi am mers la receptia lucrarilor incercand sa vedem daca firul a fost montat.
Am avut unele surprize"neplacute" si am analizat situatia determinata.(fir intrerupt,fir existent dar foarte subtire,etc)

CONCLUZIILE NOASTRE :
-fiecare conducta nemetalica si metalica (Fonta Ductila este imbinata cu inele din cauciuc nelasand detectia semnalului) trebuie sa fie prevazuta cu fir trasor
-firul trasor trebuie sa aibe o grosime minima de 0,3mm , sa fie din cupru
-legaturile dintre bucatile de fir trebuie sa fie facuta dezizoland firele si legandu-le intre ele
-se recomanda ca firul trasor sa aibe contact cu pamantul ( sa fie dezizolat si sa se faca legatura la hidranti, sa se introduca un cui(metal) aproximativ din 200m in 200m legand firul si facant inpamantarea,
firul de la bransamente sa fie lagat cu firul de pe conducte lasand imbinarea dezizolata ca inpamantare)
-firul ar trebui sa fie pozitionat pe conducta(legat de conducta cu scoci) pentru a putea utiliza si metoda de redare a adancimii conductei
-exista situatii in care detectarea firului se poate realiza chiar daca nu sunt indeplinite situatiile de mai sus,(de ex.intr-o zona in care nu exista gospodarie subterana(cabluri,tevi,etc))
-fiecare lucrare noua trebuie sa fie verificata daca firul este introdus corespunzator si poate sa fie util localizarii traseului conductei

Noi am facut urmatorul experiment:
-am intins un fir de 50m lungime,din cupru gros de 0,3mm
-am facut legatura galvanica la fir , celalalt capat fiind tinut in aer
-am generat o fracventa pe fir si am incercat sa il gasim cu receptorul
-atata timp cat firul nu avea legatura cu pamantul firul nu a putut fi depistat chiar la o distanta de 1cm
-cand am facut legatura la pamant firul s-a putut localiza fara probleme


Exista aparate eficiente capabile sa localizeze conducte nemetalice?
Atasamentul este pentu principiul de functionare al locatoarelor de trasee.
Astept impresii si pareri referitoare la aceasta tema.
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

ROBINET CONCESIE

Mesajde Alin Anchidin » Mar Feb 01, 2011 9:22 am

Bransamentele sunt legate la conducta printr-un robinet de concesie.
Fiecare robinet de concesie trebuie sa fie prevazut cu o tija metalica care sa asigure inchiderea bransamentului in caz de necesitate.
In majoritatea cazurilor cei care se ocupa de reconditionarea--asfaltarea drumurilor se ocupa si de ascunderea camerei unde este tija de manevra a robinetului de concesie.Mai exista si cazuri in care se fac bransamente de apa pe drumuri din pamant(inca neasfaltate) iar masinile care circula (de obicei basculele) sa impinga tija de pe robinetul de concesie ducand la un defect.
Aceasta tija de manevra a robinetului de concesie este de obicei metalica la bransamentele vechi si nemetalica la cele mai noi,ea ajuta la corelarea tronsoanelor.Inainte de a exista camine de apometru ea era vitala pentru a nu fi inundata cladirea in caz de defect.In prezent fiecare bransament este prevazut cu 2 robineti sferici inainte si dupa apometru ceea ce face utila si usoara inchiderea apei in caz de defect,iar necesitatea robinetului de concesie de pe conducta se vede doar in cazul in care trebuie inlocuit robinetul dinaintea apometrului.
Din cauza bransamentelor din polietilena PH acest robinet prin tija de manevra ar putea sa fie un ajutor in cautarea unor defecte.Daca proprietarul bransamentului nu este acasa atunci se poate elimina o eventuala pierdere pe bransament prin inchiderea acestuia.
In cazul in care se fac cautari de pierderi de apa pe timp de noapte, acest robinet se poate inchide pentru a anula eventuale zgomote care perturba ascultarea(pierderi interioare---consum---etc) fara a fi nevoie sa deranjam proprietarul .
Credeti ca este important ca bransamentele noi care se fac sa aibe tija de manevra?
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

Vane ingropate versus vane in caminul de vane

Mesajde Alin Anchidin » Lun Feb 07, 2011 11:45 am

Vane ingropate versus vane in caminul de vane

In ultima perioada sa pus problema analizarii reducerii cheltuielilor rpivind investitiile in conducte noi sau inlocuirea celor vechi.
In acest context licitatiile se castiga de catre cel care prezinta pretul cel mai mic.

Vane ingropate sau vane in camin?
Desigur fiecare metoda are avantaje si dezavantaje.

Vanele ingropate sunt mai ieftine,dureaza mai putin executia lor,nu necesita atat de mult spatiu,avize mai putine,etc.
La dezavantaje retinem ca fiecare interventie asupra lor se face cu excavatorul- aviz de spargere,etc.
Daca curge la presetupa de cele mai multe ori nu se vede deci nu se intervine---apar pierderi difuze in reteaua de apa---se intervine doar in cazul in care limba vanei ramane blocata,sare tija de pe ax,conducta se smulge ca urmare a variatiilor de temperatura,etc.
Alt dezavantaj este acela ca mentenanta preventiva de ungere nu se poate face.De obicei capacele de la camera de protectie a tijei dispar(furt,se sparg din cauza ca ingheata,sunt intepenite din cauza pietrisului si noroiului).

Vanele din camin au avantajul de a putea fi vizualizate astfel incat se poate intervenii daca apar probleme de smulgere,curge la presetupa,se blocheaza limba vanei,etc.
Dezavantajul il constituie caminul de vane care are nevoie de spatiu de constructie,aprobari,avize,etc.Sunt mai scumpe,necesita un timp mai indelungat de executare a caminelor,de obicei sunt in carosabil ceea ce presupune devierea traficului,trebuie prevazute cu placa de beton care sa reziste traficului,capacele daca nu sunt din material compozit(plactic,PVC,etc) sunt la mare cautare la colectionarii de fier vechi.

In ceea ce priveste detectarea unor defecte , se pot monta senzori pe tija unei vane ingropate numai ca nu cunosti daca ea curge la presetupa,daca tija este bine pozitionata,etc.
La vanele din camin ai avantajul de a vedea diametrul si materialul conductei ce urmeaza sa o corelezi.
Si in cazul in care doresti sa localizezi traseul unei conducte ambele variante sunt utile,dar legatura galvanica se poate face mai bine la conducta.In cazul in care conducta este din PVC,PEHD si are fir in caminul de vane ai sanse sa gasesti firul trasor si sa te poti lega galvanic de el, ceea ce in cazul vanelor ingropate nu este nici o sansa sa gasesti o vana ingropata legata cu fir trasor....
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

Defecte constatate

Mesajde Alin Anchidin » Mie Feb 09, 2011 7:24 am

Pentru a rezolva problema pierderilor de apa din reteaua de apa trebuie sa urmarim cauzele care au dus la aparitia scurgerilor.

Exista mai multi factori care duc la aparitia scurgerilor:

-agresivitatea solului
-agresivitatea apelor subterane
-izolatia proasta
-curentii vagabonzi
-agresivitatea apei
-vechimea retelei
-calitatea materialelor din care sunt confectionate conductele si bransamentele
-calitatea lucrarilor de montaj
-lovituri de berbec
-.................................


In cele mai multe cazuri se observa ca spartura este din exterior catre interior si nu invers asa cum ne-am fi asteptat.
In cazul conductelor din otel se observa o subtiere a peretelui conductei care face de cele mai multe ori sa incerci sa repari spartura aparuta iar langa sa apara alte sparturi.
In locul unde sa intervenit pentru a repara o spartura este foarte dificil de a izola conducta asa cum a fost ,mai ales in zona inferioara a conductei (burta conductei).

**********************************

O alta problema importanta o reprezinta calitatea reparatiilor.
Gasim o pierdere pe un bransament din plumb si daca se repara local schimband o portiune din bransamentul din plumb cu o teava din polietilena fara a folosii piese adecvate acestei legaturi, pierderea poate sa reapara la imbinarea celor doua materiale.
Solutia aleasa trebuie sa fie una de durata si nu doar una de moment---cea mai rapida si mai comoda nu este si cea mai eficienta.
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

Concursului-seminar de depistări pierderi de apa

Mesajde Alin Anchidin » Vin Feb 11, 2011 11:23 am

In primul rand cred ca ar trebui sa le multumim celor care s-au gandit sa organizeze un astfel de concurs-seminar, ideea a pornit de la Satu-Mare de la dl.dir.SAVA Gh.,celor de la ARA care au facut ca acest concurs sa devina o traditie si care l-a dezvoltat ,gazdelor care s-au straduit ca totul sa fie incitant ,participantilor si nu in ultimul rand membrilor comisiei care a avut greaua misiune de a desemna castigatorii.
Anul acesta 2010 a adus la startul acestei competitii 17 echipe, printre care si 2 din strainatate(Ungaria si Serbia), "Nu este rau deloc ca intr-un an de criza sa strangi la un loc atatea echipe" zicea dl. Sava.
Dl. prof.dr.ing. Anton Anton zicea: "ca si anul acesta speram ca sa avem o castigatoare surpriza"---ceea ce s-a putut observa si pe chipurile castigatorilor--cei din Ramnicu Valcea.
Membrii comisiei au avut si ei de deliberat mai mult decat pana acuma--- din cauza numarului echipelor---din cauza rezultatelor indicate de fiecare echipa---din cauza procentajului strans---si mai ales din cauza traseului ales care avea cate 2 defecte fiecare.
Seminarul a avut rolul de a arata strategii de reducere a pierderilor,sponsorul concurdului SEBA KMT a prezentat aparate noi pentru localizarea conductelor metalice -un nou tip imbunatatit de logheri , s-a prezentat si experienta formatiei din MISKOLC Ungaria care este o firma specializate pe domeniul pierderilor de apa.
Sper ca fiecare echipa A VENIT*A PARTICIPAT*SI A PLECAT CU CEVA NOU SI UTIL.



În perioada 3-5 noiembrie 2010 a avut loc la Drobeta Turnu-Severin a III-a ediţie a “Concursului-seminar de depistări pierderi de apă”, organizat de firma SECOM SA Drobeta Turnu Severin şi Asociaţia Română a Apei (ARA).
Competiţia de anul acesta a adus la start 17 echipe, printre care şi 2 din străinătate, din Ungaria şi Serbia, "Nu este rău deloc ca într-un an de criză să strângi la un loc atâtea echipe" a remarcat dl. Gheorghe Sava, director al companiei de apă din satu Mare şi iniţiator al acestui concurs naţional, pe lângă cele 17 participante înscriindu-se la secţiunea seminar încă 3 echipe. Au concurat reprezentanţi ai operatorilor de apă din Timişoara, Reşita, Tulcea, Târgu Mureş, Serbia, Ungaria, Alba, Galaţi, Constanţa, Satu Mare, Buzău, Râmnicu Vâlcea, Cluj, Gorj, Bucureşti, Iaşi, Botoşani. Echipa Aquatim a fost reprezentată de Augustin Blaga, Ion Kiss, Daniel Candiu şi Alin Anchidin.
Concursul s-a desfăşurat în intervalul orar 8:00 - 18:00, în condiţii normale de lucru, fiecare echipă având câte 3 probe de îndeplinit, 2 probe de localizare a pierderilor, cu ajutorul microfonului de sol - ureche electronică şi o probă de localizare a pierderilor în spaţiul verde, utilizând toate echipamentele din dotare.
Distanţele între punctele de start şi finiş au fost de aproximativ 150 m, timpul alocat de 30 minute, iar indicarea locului unde se afla avaria trebuia precizată în cm. Toate echipele participante au avut supraveghetori imparţiali si s-au punctat următoarele aspecte: semnalizare rutieră, echipament de protecţie, organizarea în teren, citirea planurilor, identificarea traseului şi indicarea pierderii ascunse. Departajarea echipelor participante s-a facut prin efectuarea unor sondaje, în functie de lungimea indicată de echipe, iar măsuratoarea s-a facut între punctul de start şi locul avariei.
Membrii comisiei au avut de deliberat mai mult decât la ediţiile precedente, din cauza numărului mare de echipe, a numărului mare de rezultate indicate de fiecare echipă, şi, în special, din cauza traseelor alese, care aveau câte două defecte fiecare.

Cine a urcat pe podium?

Domnul dr. ing. Anton Anton, profesor la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi membru în comisia de jurizare a concursului, îşi exprima, la deschiderea acţiunii speranţa de a avea o câştigătoare surpriza şi în acest an. Surpriza s-a putut citit într-adevăr, la sfârşit, pe chipurile câştigătorilor, echipa din Râmnicu Vâlcea, punctajul fiind foarte strâns. Pe podum au mai urcat, pe locul doi Apa Nova Bucureşti, iar pe locul trei, Aquatim Timişoara, campioană acum doi ani, la prima ediţie a concursului şi gazdă a ediţiei de anul trecut. Primele trei echipe clasate au fost premiate de firma SEBA KMT, astfel echipa Aquatim a primit un microfon de sol în valoare de aproximativ 1.500 euro.
Concursul-seminar a reprezentat un sprijin util, o experienţă relevantă pentru dezvoltarea profesională. Angajaţii Aquatim au dat dovadă de o bună coordonare în teren şi de profesionalism. În urma acestui concurs internaţional, echipa de depistări a pierderilor de apă a confirmat capacitatea şi experienţa pe care o are compania de apă din judeţul Timiş la depistarea pierderilor ascunse din reţeaua de apă. Cunoştinţele şi informaţiile acumulate pe parcursul derulării concursului, dar şi prezentările făcute în timpul seminarului au fost surse valoaroase de informaţii profesionale, care sperăm să ducă la rezultate bune în practică, la reducerea pierderilor de apă.
Seminarul a avut rolul de a arăta strategii de reducere a pierderilor, iar sponsorul concursului, firma SEBA KMT a prezentat aparate noi pentru localizarea conductelor metalice şi un nou tip îmbunătăţit de loggeri. S-a prezentat şi experienţa formaţiei din Miskolc, Ungaria, o firmă specializată pe domeniul pierderilor de apă şi s-au oferit puncte de plecare în demararea unui management eficient al pierderilor de apă.
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

Detectarea Pierderilor de apa

Mesajde Alin Anchidin » Joi Feb 24, 2011 9:06 am

Apa care se pierde dintr-o conducta sub presiune produce zgomote specifice.
Prin peretii conductelor se transmite zgomotul in ambele sensuri .Conductele se pot asculta la bransamente,vane,hidranti cu ajutorul unei tije metalice . Se merge din aproape in aproape pentru a depista sursa zgomotului.Aparatele electronice se bazeaza pe acelasi principiu numai ca sunt mai sofisticate.

Trebuie sa se tina seama de urmatoarele aspecte:

1. -in cazul cand se doreste localizarea traseului unei conducte sau a unui bransament trebuie sa existe un loc unde sa se poata lega aparatul (in caminul de vane, hidrant, bransament)----obligatoriu conducta sau bransamentul trebuie sa fie din metal (otel, plumb,fonta)

2. -in cazul in care se doreste depistarea unui defect cu ajutorul corelarii trebuie sa existe obligatoriu 2 puncte de pe care sa se poata face corelarea.Punctele trebuie sa fie situate de-o parte si de alta a presupusului defect.Un punct de contact inseamna o vana, hidrant, bransament. Se pot efectua sondaje in zona verde ---nu ar trebuii sa fie o problema, si scurteaza si distanta de corelare Traseul intre cele doua puncte este indicat sa fie stiut mai ales in cazul conductelor din PH.PVC,azbociment---cele nemetalice .



Pentru a cauta un defect avem nevoie de urmatoarele date:

- un plan al localitatii pe care sa se traseze conductele,chiar si o schita a retelei----asa se poate afla fiecare locatie de unde primeste apa
-trebuiesc figurate pe plan vanele --- asa se poate afla care zone se pot separa
-dimensiunile si materialele conductei sunt importante pentru ca de obicei in zonele cu otel sunt cele mai mari pierderi
-informatii privind presiunea din zona---aparatele se bazeaza pe zgomotul produs de apa care iese sub presiune din conducta
-puncte de contact la reteaua de apa
Statiile de pompare sau de ridicare a presiunii sunt puncte slabe mai ales daca au si bazine cu preaplin si golitoare, dar se pot monta mai usor apometre care citite regulat pot furniza date despre pierderi


Masuri ce se pot lua inainte de a chema echipa de detectii pierderi:

-trebuie luata presiunea din diverse puncte din retea---acolo unde presiunea indicata este scazuta indica un posibil punct vulnerabil(poate fi si o vana inchisa,un defect,etc)
-in cazul in care se observa apa suspecta intr-o zona trebuiesc facute probe de apa(de obicei se cauta daca contine clor)
-cu ajutorul unei tije metalice se pot asculta armaturile(vane,hidranti,bransamente) iar daca se aude un zgomot inseamna ca in acel loc poate fi o pierdere---apoi se cheama echipa cu echipamente specifice
-se pot efectua sondaje inzona verde nu ar trebui sa fie o problema, si scurteaza si distanta de corelare
-se verifica daca nu exista o vana inchisa sau care are limba cazuta, aceasta fiind cauza lipsei de presiune si de debit



Este adevarat ca pierderile rezulta din mai multi factori:

-apometru este montat foarte departe de intrarea in curte---ceeea ce presupune ca inaintea apometrului pot exista si alte legaturi
-precizia apometrului nu este cea adecvata---clasa a sau b in loc de clasa c
-existenta cismelelor(fantani publice) necontorizate face ca persoanele care au apometru sa apeleze la ele
-hidrantii supraterani sunt si ei o sursa ideala pt a umple diverse recipiente,pt a spala sau uda


Factori care influenteaza depistarea unui defect:

-intensitatea zgomotului depinde de marimea sparturii----un defect mic produce un zgomot mai mare
-distanta pe care se propaga zgomotul depinde de diamentrul conductei
-distanta pe care se propaga zgomotul depinde de materialul conductei---otelul conduce mai bine zgomotul fata de PEHD
-distanta pe care se propaga zgomotul depinde de natura si gradul de compactare al solului
-distanta pe care se propaga zgomotul depinde de presiunea din retea
-zgomote ambientale,de la pompe sau hidrofoare,etc
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

METODE DE DETECTARE A PIERDERILOR

Mesajde Alin Anchidin » Joi Feb 24, 2011 1:31 pm

Metode de măsurare cu infraroşu

Solul devine umed la locul defecţiunii şi astfel temperatura de suprafaţă va fi diferită de temperatura solului înconjurător.

Metoda de măsurare cu infraroşu este varianta modernă de tehnică de măsurare a ceea ce a fost cândva doar observarea practică realizată prin experienţa maiştrilor în domeniul apei. O parte a muncii maiştrilor o reprezenta urmărirea regulată a retelei după ninsoare locurile de topire, iar pe spaţii nepavate vegetaţia mai deasă.

Cu termo-camere de mare sensibilitate se pot determina cele mai mici variaţii de temperatură apărute pe suprafaţă. Suprafaţa ce arată cea mai mare diferenţă de temperatură arată locul defecţiunii.
Metoda de măsurare cu infraroşu este bine să se realizeze noaptea, deoarece suprafeţele încălzite de soare, adică cele rămase în umbră pot influenţa evaluarea.

Metoda se poate aplica cu succes în cadrul încălzirii centrale, dar şi în cazul alimentării cu apă potabilă, în primul rând în cazul conductelor de transport.

Metoda presiunii aerului

De fapt această metodă ar intra în rândul metodelor acustice, dar datorită aplicării lor rare sunt discutate în cadrul altor metode.

La defecţiuni aerul ce iese prin deteriorările ţevii are presiune mai mare decât apa, produce un sunet mai caracteristic şi de aceea, când celelalte soluţii nu sunt eficiente se umple conducta cu aer comprimat, iar apoi se utilizează metoda interceptării.

Această metodă se aplică de cele mai multe ori combinat cu altele: se introduce aerul comprimat în conductă, iar detectarea se face cu ajutorul aparatelor acustice prin interceptarea sunetului produs de ieşirea amestecului de aer-apă.

Utilizarea gazului tracer/de urmărire

După golirea completă a conductei şi umplerea ei cu un gaz de urmărire se pune sub presiune secţiunea de conductă unde se află defecţiunea şi la părţile ne-izolate se urmăreşte gazul ce pătrunde în sol cu ajutorul unor aparate, căutând astfel locul defecţiunii.

Senzorii pentru gaz, utilizaţi sunt foarte sensibili: sunt utili pentru a demonstra chiar şi răspândirea uniformă a unei cantităţi de 3-5 cm3 de gaz într-un m3 de aer. Gazul utilizat trebuie să fie unul care nu intră în componenţa atmosferei, şi să corespundă din punct de vedere al gustului, mirosului şi al cerinţelor de sănătate. /Asemenea gaze sunt amestecurile de heliu-aer, metan-argon, etc./

Tehnologia cu gaze de urmărire se utilizează în cazuri critice, grave şi sunt foarte utile pentru determinarea pierderilor mici, de exemplu atunci când aplicarea metodei anterioare a dat greş.

Metoda este aplicată de ani de zile cu succes la suprafeţe fără pavaj, cu o eficienţă de 100%.

Dezavantajul metodei o reprezintă cheltuielile mari , precum şi faptul că la aplicarea ei secţiunea respectivă trebuie scoasă din funcţiune, trebuie golită şi uneori chiar uscată. La diametre mari cheltuielile cu gazul sunt foarte mari.

Metoda cu izotopi

În acest caz se introduc izotopi radioactivi în conductă, care pot fi detectate în apa ce iese prin locurile deteriorate.
Este o metodă rar aplicată.

Radar de sol

Această metodă se utilizează în primul rând pentru detectarea structurilor , conductelor, determinarea deteriorărilor de conducte este posibilă doar în cazul în care, datorită deteriorării in sol s-au format cavitati.

Metoda presei cu piston de aer

Prin desfacerea celor două capete ale secţiunii deteriorate se introduc în conductă pistoane gonflabile , care sunt presate pe peretele conductei astfel incit sa nu permita trecerea apei.
Se efectuează o probă de presiune între cele două pistoane fixate, care se repetă pe porţiuni tot mai scurte prin împingerea pistoanelor, până când se obţine distanţa cea mai mică pentru repararea defecţiunii.

Metoda se poate utiliza până la 150 m în interiorul conductei, caz în care se utilizează bare cu fibre de dticla sau cu ajutorul ţevilor de curăţire a canalelor .
Aceasta este unica metodă ce se poate aplica în cazul unor secţiuni de conductă unde este imposibila ocalizarea conductei si a defectului (de ex datorită adancimii de pozare de mai mulţi metri).

Dezavantajul îl reprezintă cheltuielile mari, complexitatea metodei şi faptul că necesită timp îndelungat în care conducta trebuie scoasă din funcţiune, iar rezultatele sunt îndoielnice. În cazul unor depuneri pe pereţii interiori ai conductei, când nu se poate realiza fixarea etansa a pistoanetor pe suprafata interioara a conductei.

Observarea sunetelor

Aparţine categoriei de metode acustice, fiind o metodă încă nu prea des utilizată, dar în răspândire.
Aparatura o reprezintă hidrofoanele de mare sensibilitate montate de obicei pe hidranţi, având registrator de sunete, aşezat în nodurile secţiunii de conductă cercetate. Perioada de măsurare este programabilă, cel mai bine fiind să se măsoare nivelul sunetelor nopatea în perioada de consum minim, iar locul scurgerilor este determinat prin analiza statistică a sunetelor.

Metode de verificare permanentă a reţelei, bazate pe măsurători cantitative

Metoda ce se bazează pe măsurătorile cantitative ale apei ce trece prin contor este aplicată în cazul unor reţele mai mici cu un singur punct de alimentare. Se măsoară consumul minim de noapte, iar variaţia – creşterea – acestuia va arăta că valoarea consumului minim s-a modificat datorită anumitor cauze. Dacă această modificare rămâne permanentă, acesta înseamnă apariţia unei noi defecţiuni, dar poate fi şi un nou consumator – de ex. o nouă uzină sau sistem de irigaţie, etc.
Metoda de verificare permanentă a reţelei pe baza măsurătorilor cantitative – în cazul reţelelor cu mai multe puncte de alimentare – datorită cheltuielilor mari pentru formarea şi operarea punctelor de măsurare, precum şi datorită complexităţii – nu va fi aplicabilă încă multă vreme, metodele cele mai economice şi mai eficiente fiind cele de analiză a pierderilor de apă şi metodele acustice legate de aceasta.
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

Sezonul rece

Mesajde Alin Anchidin » Mie Mar 02, 2011 7:08 am

Utilizarea aparatelor pentru depistarea pierderilor de apa la temperaturi scazute.


Este binecunoscut faptul ca perioada de iarna este de departe cea mai grea perioada din an atat pentru cei care se ocupa cu detectarea pierderilor ascunse, dar mai ales pentru cei care se ocupa cu repararea lor, atat din cauza conditiilor foarte grele de lucru, cat si pentru faptul ca in aceasta perioada se produc foarte multe defectiuni.
Diferentele mari de temperatura dintre conducta, care este influentata direct de solul inghetat si apa care circula, a carei temperatura este intotdeauna pozitiva, fac ca iarna materialul imbatranit al conductei sa nu reziste la contractiile generate in aceste situatii si sa se fisureze atat transversal cat si longitudinal. In perioadele de ger, cand solul este inghetat, uneori chiar la peste la 1 m adancime, apa provenita din defectiuni nu iese in locul in care s-a fisurat conducta si de foarte multe ori iese la suprafata la o oarecare distanta, sau se infiltreaza in canalizatii telefonice, termice, canalizari pluviale sau menajere ori in subsolul unor cladiri.
In toate aceste cazuri stabilirea locului unde se afla pierderea intra in sarcina echipelor de detectare pierderi ascunse.
In marea lor majoritate aparatele specifice (corelatoare si detectoare acustice) au trecute in specificatiile tehnice la capitolul temperaturi de depozitare valori intre –40 si +60oC, iar la temperaturi de lucru valori cuprinse, in general intre –20 si +40oC.
Referitor la acest aspect este binecunoscut faptul ca iarna, alturi de valoarea intrinseca a temperaturii, care este masurata in statiile meteo in anumite conditii, se adauga si alti factori care poate influenta uneori substantial valorile reale la care aceasta este resimtita in mediul ambiant. Nu de putine ori citim in buletinele meteo informatii de genul ‘’temp. exterioara –6oC resimtita ca –10oC’’ din cauza vantului, a curentilor de aer, etc. Iata deci ca temperatura reala la locul de lucru poate fi mult mai coborata decat cea comunicata de statiile meteo. Toate echipamentele au in general informatiile afisate pe un display cu cristale lichide, cristale care nu mai lucreaza la temperaturi sub o anumita valoare, in general –25oC, sau uneori chiar la valori ceva mai ridicate decata aceasta. Sigur ca in aceste situatii cei de la interventie au mare nevoie de ajutorul celor de la detectari pierderi ascunse si trebuie gasite solutii pentru a putea folosi aparatele din dotare chiar in aceste conditii.
In ce priveste corelatorul, pentru ca acesta sa fie functional pe timp de iarna este bine ca pe timpul noptii sa nu il lasam in masina, cu exceptia situatiei in care masina sta intr-un garaj incalzit, de fapt lucru valabil pentru toate aparatele electronice care au display cu cristale lichide. Astfel, echipamentele vor putea fi folosite catva timp pana cand vor ajunge la aceeasi temperatura cu mediul ambiant. La locul de lucru vom cauta sa protejam cumva aparatele tinandu-le in incinta incalzita a masinii pana la momentul utilizarii lor. Emitatorii pot functiona fara probleme la temperaturi scuzute; daca este totusi foarte frig ei se pot lasa chiar in caminul de armatura, aproape de locul unde este amplasat senzorul piezo, unde temperatura este oricum mai ridicata decat afara, stiind ca emisia radio, cel putin la produsele Seba KMT, este digtala si semnalul se transmite fara probleme la unitatea centrala cu care se poate lucra foarte bine dintr-o incinta inchisa incalzita cum ar fi cabina masinii (autolaboratorului), semnalul radio receptionandu-se in conditii foarte bune cu conditia ca masina sa fie amplasata undeva intre cei doi senzori-emitatori.
S-a pus problema rezistentei cablurilor la temperaturi scazute. Este adevarat ca la modelele vechi, fabricate pana in anii 1999 -2002 materialele plastice folosite la izolarea cablurilor de la senzori deveneau rigide la temperaturi foarte scazute (asta era tehnologia la vreme aceea), dar in momentul actual nu ne mai confruntam cu astfel de probleme deoarece tehnica mondiala in domeniul materialelor izolatoare a progresat enorm, noile cabluri dintre senzor si emitator fiind mult mai fiabile atat la capitolul rezistenta fizica dar si in ceea ce priveste comportamentul la temperaturi extreme. Cablurile dintre senzoruI piezo si emitatori, cel putin la noul model de corelator produs de Seba KMT, Corelux P2 sunt de o calitate deosebita si nu au nici un fel de problema la exploatarea pe timp de iarna pastrandu-si atat maleabilitatea cat si rezistenta la tractiune.
Este cunoscut de asemenea faptul ca in anotimpul rece acumulatorii se consuma mai repede si trebuie avut grija ca incarcarea acestora sa fie facuta corect, iar in cazul in care lucram cu baterii, acestea sa fie alcaline, de cea mai buna calitate.
In ce priveste locatorul acustic va pot spune din proprie experienta ca am lucrat de multe ori cu detectorele Hydrolux HL 4000 sau HL 5000 si cristalele lichide ale displaylui nu au avut problele chiar la –20oC, asa cum recomanda si caseta tehnica a manualului.
Apropos de manual si de specificatiile tehnice inserate in acesta, imi permit sa fac cateva referiri pentru a evita anumite neajunsuri semnalate de-a lungul timpului.
Inainte de a utiliza orice echipament este bine sa citim si sa ne insusim temeinic manualul de utilizare, sa respectam conditiile de lucru, sa cunoastem performantele din specificatiile tehnice, sa luam din surse autorizate toate informatiile despre teoria si practica utilizarii lui, realizand in permanenta ca rezultatele lucrului cu oricare produs de acest timp depind nu numai de performantele aparatului ci si de experienta utilizatorului. Determinarile facute pot fi de asemenea influentate de factori aleatorii, de conditii particulare care fac uneori dificil, alteori chiar imposibil de folosit echipamentele respective.
In mod particular, pentru aparatele SebaKMT va stau oricand la dispozitie pentru a lamuri eventualele probleme aparute in exploatarea acestora.



SebaKMT
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

Re: Pierderi de apa

Mesajde Alin Anchidin » Mie Mar 09, 2011 8:54 am

h2o
h2o.jpg
h2o.jpg (6.03 KiB) Vizualizat de 27922 ori
A.A.
Avatar utilizator
Alin Anchidin
de-al nostru
 
Mesaje: 32
Membru din: Mar Ian 25, 2011 1:19 pm
Localitate: timisoara

Următorul

Înapoi la Proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron